Despre sinucidere în materiale de ficțiune și în conținuturi creative

2016_wspd_ribbon_250X250

Sinuciderea și persoanele care se gândesc la sinucidere sau mor prin sinucidere sunt de mai bine de 200 de ani obiectul interesului creatorilor de conținuturi: creație literară, artă plastică, documentare, reportaje, filme, seriale, iar în ultimii ani din ce în ce mai mult și în mediul online prin fotografii, filme, transmisiuni live, bloguri, vloguri, personaje din jocuri video.

Aceste conținuturi cu o paletă largă de exprimare creatoare se situează ca și realism pe un spectru de la documentarea acurată a unor evenimente reale până la ficțiune și sunt accesibile publicului prin modalități foarte diverse și în continuă transformare.

În ultimii ani s-au acumulat pe întreg globul situații concrete în care conținuturile despre sinucidere, mai ales online dar nu numai, au avut impact și răsunet negativ.

De aceea, în acest an specialiștii în domeniul suicidologiei au alcătuit în premieră un set clar de recomandări despre cum să vorbim despre sinucidere în materiale de ficțiune, conținuturi online și modalități înrudite de exprimare creativă pe tema sinuciderii.

Acest prim set de recomandări a fost alcătuit pe baza experienței practice și de cercetare a specialiștilor și a fost sintetizat de către International Association for Suicide Prevention.

Aceste reglementări nu urmăresc îngrădirea libertății de exprimare sau a creativității celor care generează conținuturi axate pe tema sinuciderii, cenzurarea acestor materiale și restricționarea accesului la ele, cosmetizarea unor realități dureroase. Dimpotrivă, ele sunt menite să sprijine creatorii de conținuturi într-o abordare a temei sinuciderii care să prevină senzaționalizarea, glorificarea sau condamnarea actului suicidar, să prevină etichetarea, respingerea sau stigmatizarea suicidarului sau a apropiaților acestuia.

Prin abordarea potrivită a acestei teme, auditoriul devine mai receptiv și sensibil în înțelegerea și sprijinirea persoanelor care suferă, capătă încredere că există posibilități de sprijin și își dezvoltă capacitatea de a vorbidespre sinucidere și despre viață într-un mod cât mai echilibrat și adaptat situației cu cei din jur care suferă.

Vă invităm să consultați setul de recomandări legate de prezentarea sinuciderii în materiale de ficțiune și în conținuturi creative în linkul de mai jos:

Recomandările-naționale-pentru-a-descrie-suicidul in opere de fictiune