Comitet Executiv

Preşedinte: Prof. Dr. Doina CosmanDoinaCosman

Profesor Dr. Doina Cosman este psihiatru, psihoterapeut şi psiholog clinician la Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Este membru al departamentului de Suicidologie al European Psychiatric Asscotiation (EPA), World Psychiatric Association (WPA) şi World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP).

Profesor Cosman este implicată în cercetări de suicidologie de peste 20 de ani, studiind epidemiologia sinuciderii încă din anul 1987, când, în România comunistă, acest domeniu era interzis . În timpul anilor ’90 a continuat cercetarea în domeniul psihopatologiei, psihologiei si a sănătăţii mentale. În prezent, aria de cercetare este focalizată pe prevenţia suicidului la adolescenti si la grupurile de populatie cu risc ridicat din România. Dr. Cosman a participat în calitate de reprezentant al României la două mari proiecte finanţate prin Programul 7 Cadru al UE – Saving and Empowering Young Lives in Europe (SEYLE) şi Working in Europe to Stop Truancy Among Youth (WE- STAY),  având ca scop prevenirea comportamentului suicidar la adolescenţi în Europa .

A început să activeze în domeniul prevenţiei sinuciderii începând cu 1993, când a fondat prima organizaţie de acest tip din România – Alianţa Antisuicid, iar în 1994 prima linie de consiliere telefonică pentru persoane aflate în criză suicidară, linie care a funcţionat la nivel local în zona municipiului Cluj-Napoca.  Profesor Doina Cosman activează ca formator în trainingul voluntarilor pentru intervenţie în criză.

Din anul 1995 Dr. Cosman este membru al International Association for Suicide Prevention (IASP), fiind reprezentantul naţional pentru România între 2007-2011 .

Din 2010 este preşedinte şi membru fondator al Alianţei Române pentru Prevenţia Suicidului. În 2013 a lansat prima linie gratuită de consiliere telefonică, la nivel naţional, pentru persoane aflate în criză suicidară şi apropiaţii acestora. Linia de consiliere telefonică este deservită de voluntari instruiţi de profesor Cosman.

 Contact:  e-mail: doinacosman@antisuicid.com

 

AlbertVeress

Vicepreşedinte: Dr. Albert Veress

Dr. Albert Veress este medic primar psihiatru în cadrul Secţiei de  Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, unde a activat ca şef de secţie între 1987-2012.

Dr. Veress a început să studieze fenomenul suicidar în judeţul Harghita începând cu anul 1990, realizând studii comparative la nivelul României şi Ungariei. A publicat numeroase lucrări în domeniul suicidologiei, cu precădere despre suicid în rândul maghiarilor din România, încadrat în fenomenul European şi din Ungaria.

În 1998 a fondat la Miercurea Ciuc Fundaţia Cry For Help, a cărui preşedinte este şi care are ca scop prevenţia suicidului. Este membru în bordul Asociaţiei Maghiare de Psihiatrie, al Asociaţiei Române de Psihoterapie Psihanalitice, preşedinte al Asociaţiei Române de Reabilitare Psihosocială şi timp de 15 a fost preşedinte fondator si executiv al Asociaţiei Balint, organizând bienal la Miercurea Ciuc conferinţe naţionale şi internaţionale cu privire la comportamentul autolitic.

În cadrul Secţiei de Psihiatrie a încheiat un protocol de colaborare cu echipa SMURD din judeţ pentru a oferi negociatori în cazuri speciale de criză suicidară.

Din 2010 Dr. Albert Veress este vicepreşedinte şi membru fondator al Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului.

Contact: e-mail: veressalbert02@gmail.com