Scala de evaluare a comportamentelor de asumare de riscuri și de autovătămare

Scala de evaluare a comportamentelor de asumare de riscuri și de autovătămare la tineri (Vrouva et al.) conține întrebări care includ cuvintele “intenționat” , “deliberat” și “cu scopul de a vă răni sau de a vă pedepsi” pentru a evita orice confuzie referitoare la motivul comportamentelor evaluate.

Asumarea de riscuri se referă la o gamă largă de comportamente, de la minore – fumatul țigărilor obișnuite și practicarea unui hobby riscant, până la participarea la acte de violență într-un grup.

Auto-vătămarea se referă mai ales la automutilare și variază de la comportamente precum zgâriere, scărpinare cu scopul de auto-rănire, împiedicarea vindecării unei plăgi și smulgerea propriului păr din cap, până la acte precum luarea intenționată a unei supradoze de medicamente.

Autorii includ în comportamentele de auto-vătămare:

– înfometarea, mâncatul excesiv sau folosirea laxativelor

– auto-umilirea prin menținerea unei relații apropiate cu o persoană ce rănește sentimentele în mod repetat, respectiv prin gândirea unor lucruri oribile despre propria persoană

De asemenea, chestionarul conține întrebări despre gânduri, planuri și tentative de sinucidere și o întrebare deschisă despre alte modalități de auto-vătămare practicate, dar neincluse în chestionar.