Recomandări de evaluare a riscului suicidar la adolescenți

Academia Americană a Pediatrilor împreună cu Fundația Americană pentru Prevenția Suicidului recomandă din acest an screeningul universal la toți copiii cu vârste peste 12 ani.
Screeningul universal înseamnă adresarea întrebărilor despre riscul suicidar, într-un mod adaptat vârstei, tuturor copiilor care sunt capabili din punct de vedere medical și al dezvoltării să răspundă la aceste întrebări.
De ce screening universal la vârsta de peste 12 ani?
• Majoritatea copiilor și adolescenților cu ideație suicidară nu o verbalizează direct și poate nu fac spontan referire la ea dacă nu sunt întrebați direct.
• Screeningul universal este o strategie mult mai cuprinzătoare decât ”screeningul țintit” – în care o unitate medicală optează să evalueze riscul suicidar doar la copiii cu tulburări comportamentale
• Nu doar copiii aduși la consultație pentru tulburări comportamentale prezintă un risc mai mare de suicid, ci și cei veniți pentru acuze medicale generale sau pentru controale medicale preventive; ei pot avea și acuze de sănătate mintală despre care nu vorbesc cu nimeni
• Screeningul universal este important pentru a ajuta pacienții să se simtă mai puțini singuri cu ideația suicidară. Fără screening, ar putea rămâne nedetectați: până la 38% din copiii cu vârste până la 19 ani decedați prin suicid s-au adresat unui profesionist medical în cele 4 săptămâni premergătoare gestului fatal!
• Screeningul universal ajută la promovarea egalității între grupurile demografice, comunități și servicii medicale.