Prevenția suicidului în timpul și după pandemia COVID-19 (1)

Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization, WHO) a prezentat o analiză referitoare la suicid pe baza datelor primite de la cele 183 de state membre. Conform acestei analize, suicidul este a doua cauză de mortalitate la persoanele cu vârsta între 15-24 de ani și cu o rata de 10,5 la 100.000 locuitori în populația generală. S-a observat că în timpul situațiilor de criză (dezastre naturale, războaie, pandemii) rata de suicid poate scădea, iar după criză rata de suicid crește din nou.

Pentru a preveni rata crescută de suicid care poate apărea după pandemia de COVID-19, este important să existe strategii pregătite pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate. Pandemia COVID-19 reprezintă o adevărată încercare pentru fiecare dintre noi.  Fiecare dintre noi putem să fim solicitați de contextul actual, atât din punct de vedere al sănătății fizice și psihice, cât și din punct de vedere economic și social. Câteva consecințe ale solicitărilor din timpul pandemiei sunt: stresul, probleme legate de somn, anxietate, depresie și suicid. Acestea pot fi generate de grijile legate de viitor, de posibilitatea de a nu avea un loc de muncă etc.  și pot influența negativ sănătatea mintală atât în timpul pandemiei, cât și după. Aceasta poate duce la o rată crescută a suicidului.

Reamintim că suicidul este singura moarte care poate să fie prevenită, mai ales prin utilizarea metodelor bazate pe dovezi științifice.

Pentru a putea înțelege suicidul este important să ne centrăm pe persoană. În funcție de societatea în care trăiește, de comunitate, de relațiile pe care le are și de caracteristicile individuale, o persoană prezintă anumiți factori de protecție sau de risc care influențează reacția sa în diferite situații.

În săptămânile ce urmează, vom prezenta materialul conceput de căre Prof. Dr. Danuta Wasserman, suicidolog, Karolinska Institutet Stockholm. Materialul este o trecere în revistă a factorilor de protecție și de risc legați de suicid, precum și a modului în care pandemia  COVID-19 are impact asupra lor.

Pentru cei ce doresc să consulte materialul în original, acesta se găsește aici

Ceaiul-5