Perioada examenelor poate fi dificilă pentru elevi și studenți

2016_wspd_ribbon_250X250

Pentru elevi și studenți, această perioadă este mai solicitantă. Examene, teze, proiecte, termene limită pentru diverse sarcini școlare – parcă se adună toate într-o perioadă de timp care obiectiv e scurtă, dar pare interminabilă.

Evaluările din această perioadă vin după săptămânile de distanțare fizică și în paralel cu aceste săptămâni de incertitudine, în care încep măsurile de relaxare a restricțiilor, într-un ritm mult prea lent pentru așteptările tinerilor. După efortul de adaptare la învățământul online, după săptămâni de izolare, singurătate sau conviețuire marcată de restricții și neplăceri cotidiene în grupul familial, evaluările academice sub diverse forme din această perioadă par mai stresante, mai înspăimântătoare și mai generatoare de incertitudini decât oricând.

Dragi elevi și studenți, vă amintim că examenele au importanța și sensul lor, dar sănătatea mintală este de asemenea importantă. Vă încurajăm să vă formați o rutină zilnică, în care programul de învățat să se îmbine cu activități de relaxare în interior și în aer liber. Somnul odihnitor, alimentația adecvată și exercițiul fizic ne ajută să ne adaptăm mai bine la nivelul de stres academic din această perioadă. E important să socializați cu respectarea măsurilor de distanțare fizică, să mențineți legătura cu prietenii în această perioadă, să povestiți cu părinții despre ce vă frământă și să apelați la specialiști.

Includerea în planul zilnic a activităților de relaxare previne momentele în care vă simțiți copleșiți sau le face mai rare, mai suportabile. Câteva măsuri simple vă pot ajuta pe moment când simțiți emoții intense și copleșitoare: inspirați și expirați lent cu ochii inchiși câteva minute, sau puneti mâinile într-o găleată de apă cu gheață, sau luați în mâini o pungă cu alimente din congelator.

Alianța Română de Prevenție a Suicidului vă încurajază să ne contactați când vă simțiți copleșiți de emoții, panică, teamă, depresie, anxietate gânduri de sinucidere, la orice oră pe mailul sos@antisuicid.com, iar între orele 19:00 și 7:00 la TelVerde Antisuicid 0800801200. Vă încurajăm să ne scrieți mail dacă sunați în timpul orarului de funcționare și nu reușiși să luați legătura cu noi. Dacă trec mai mult de 12 ore și nu vedeți un răspuns la mail, vă încurajăm să verificați în spam.