Mituri și realități despre sinucidere (I)

Concepțiile greșite legate de sinucidere influențează modul în care ne raportăm la persoanele cu ideație suicidară și pot împiedica identificarea și sprijinirea persoanelor cu risc suicidar. Există mai multe mituri legate de sinucidere, iar înțelegerea și demontarea acestora este crucială, întrucât acest lucru ar putea ajuta în prevenirea morții prin sinucidere a unor oameni din jurul nostru.

Mit 1: O persoană suicidară va rămâne întotdeauna suicidară.

Realitate: Riscul de tentativă suicidară al unei persoane variază, fiind crescut pentru scurt timp. Gândurile suicidare și ideația suicidară pot reveni, dar nu sunt permanente.

Mit 2: Discuția despre sinucidere este o idee proastă și poate încuraja sinuciderea.

Realitate: Din cauza stigmei atașate sinuciderii, majoritatea persoanelor cu ideație suicidară nu știu cui să se adreseze. Discuțiile deschise legate de sinucidere nu încurajează sinuciderea, ba din contră, pot oferi oportunitatea de exprimare și împărtășire a emoțiilor și gândurilor legate de sinucidere, ceea ce poate preveni actul în sine.

Mit 3: Doar persoanele cu probleme psihice sunt suicidare.

Realitate: Comportamentul suicidar indică nefericire și lipsă de speranță, însă nu neapărat existența unei tulburări psihice. Mulți oameni care suferă de tulburări psihice nu au ideație suicidară și nu toți oamenii care au tentative suicidare suferă de o tulburare psihică.

Mit 4: Cele mai multe sinucideri se întâmplă fără avertizare.

Realitate: Majoritatea sinuciderilor sunt precedate de avertizări verbale sau non-verbale. Există, bineînțeles, și sinucideri fără semnale de avertizare, însă este important să fim conștienți că avertizările în general există. Exemple de avertizări pot fi: exprimarea unor gânduri suicidare; pregătirea unor „ultime aranjamente” precum testament, sau scrisori de rămas bun; schimbări subite și extreme în alimentație sau somn; lipsă de speranță; încetarea activităților care inițial produceau plăcere.

Vă invităm să descoperiți mai multe mituri și realități despre sinucidere, ilustrate pe https://www.facebook.com/Alianta-Romana-de-Preventie-a-Suicidului-156170394409923/

Surse de informare:

https://www.who.int/mental_health/suicide-prevention/myths.pdf?ua=1&fbclid=IwAR0YBkA_zUr-v9OyHyJJ0l7FnkA-qeVbV_YFnsZV6esGlwjPES-ODLYqzls

http://suicideprevention.nv.gov/Youth/Myths/?fbclid=IwAR2la2jWh9h0M58WPOKDFNC7Wm5GDri3Kt79sBIgOeiqCttyRyNckdrSuTE