Mituri legate de sinucidere

Există mai multe mituri legate de sinucidere, care, nu doar că nu ajută persoanele aflate în criză suicidară, ci, din contra, pot împiedica eventuale încercări de comunicare din partea acestora sau de receptare corectă a mesajului din partea celor apropiați. De aceea, considerăm că o bună înțelegere a comportamentului suicidar este esențial, pentru a putea preveni moartea inutilă a unor oameni, care ne pot fi vecini, prieteni sau poate chiar membri ai familiei.
Vă prezentăm mai jos câteva mituri despre sinucidere și care este, de fapt, realitatea:

Cei ce spun că vor să se sinucidă, nu se sinucid
În realitate, în săptămânile precedente gestului fatal, majoritatea persoanelor ce se sinucid îşi comunică, în diverse maniere, intenţiile.

Dacă o persoană vrea să se sinucidă, nu o poţi împiedica
Riscul decesului prin suicid poate fi redus dacă recunoaştem semnele de alarmă şi oferim sprijin persoanelor aflate în criză ce se gândesc la sinucidere.

Persoanele suicidare sunt complet decise să se sinucidă
Majoritatea persoanelor suicidare oscilează, până în ultimul moment, între dorinţa de a trăi şi cea de a-şi curma viaţa (ambivalenţă).

Cei ce au tentative de sinucidere în antecedente nu se sinucid
Riscul de deces prin sinucidere este de 100 de ori mai mare la cei ce au încercat să se sinucidă în trecut – 4 din 10 persoane decedate prin sinucidere au mai încercat să se sinucidă.

Dacă vorbeşti despre sinucidere, o încurajezi
Dacă oferim persoanei ce se gândeşte să se sinucidă posibilitatea de a vorbi despre trăirile şi gândurile sale, îi oferim şi posibilitatea de a-şi înţelege altfel situaţia şi de a conştientiza existenţa alternativelor.

În realitate, doar persoanele bolnave psihic se sinucid
Sentimentele de disperare şi pierdere a speranţei – pe care orice persoană le poate trăi la un moment dat în viaţă – sunt cei mai puternici indicatori ai suicidului.

O spălătură stomacală le va da o lecţie celor ce au înghiţit pastile ca să se sinucidă
Orice tentativă de sinucidere trebuie luată în serios, iar reacţiile celor din jur sunt cruciale în recuperarea persoanei care a încercat să se sinucidă.

Persoana suicidară rămâne suicidară toată viaţa
Persoanele suicidare sunt suicidare pentru o perioadă limitată de timp, iar durata acesteia scade prin intervenţie de specialitate şi suport adecvat.

Sinuciderea este o uşurare nu doar pentru cel ce se sinucide, ci şi pentru cei din jur
Sinuciderea este o modalitate greşită de soluţionare a problemelor şi generează o reacţie de doliu şi sentimente de vinovăţie rudelor şi prietenilor.