Inițiativa de prevenție a suicidului „Live Life” a Organizației Mondiale a Sănătății
Unul dintre principalele obiective ale strategiei de dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite este reducerea mortalității prin sinucidere cu 30% la nivel global până în 2030. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus același indicator în planul de acțiune pentru sănătate mintală pentru perioada 2013 – 2030, cu obiectivul de reducere a mortalității prin sinucidere cu 15% până în 2023 și 30% până în 2030.
Raportul OMS asupra ratei sinuciderilor la nivel global pentru anul 2019 arată că nu suntem în grafic pentru a atinge acest obiectiv. De aceea, OMS a lansat inițiativa de prevenție a suicidului „Live Life”, pentru a sprijini, prin metode eficiente de intervenție, eforturile naționale și regionale de prevenție a suicidului.
Inițiativa „Live Life” precizează că există 4 direcții eficiente pentru strategiile de prevenție a suicidului, direcții ce necesită integrare și combinare în cadrul unei strategii eficiente și adaptate specificului cultural național:
- restricționarea accesului la metode suicidare: reglementarea armelor de foc, a medicamentelor și substanțelor toxice, siguranța transportului și a drumurilor, etc.
- raportare responsabilă a sinuciderilor în mass-media pentru a evita contagiunea și a răspândi informația despre posibilități de ajutor
- formarea și dezvoltarea abilităților cotidiene de a face față și promovarea sănătății psiho-emoționale a tinerilor
- managementul riscului suicidar în cadrul serviciilor de sănătate, și nu numai
Pentru fiecare dintre intervențiile menționate, e necesară găsirea răspunsurilor adaptate contextului la următoarele întrebări: cine, ce, de ce, unde, când și cum.