Factori ce influențează riscul suicidar și impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora (3)
La nivelul relațiilor, factorii de risc suicidar sunt:
- Singurătatea. Aceasta poate apărea datorită izolării și a lipsei de suport social
- Conflictul în relații, dezacordurile și pierderile. Conflictele și dezacordurile pot reprezenta tensiuni suplimentare în relație. Datorită contextului de pandemie, oportunitățile de a contacta oameni care sunt în afara locuinței și care pot ajuta sunt scăzute; mai mult, apare riscul de a pierde pe cineva drag din cauza bolii.
La nivelul relațiilor, factorii de protecție împotriva suicidului sunt:
- Relațiile personale trainice. În contextul panedmiei, relațiile interpersonale se pot îmbunătăți prin găsirea unor noi metode de a ne conecta cu ceilalți sau prin faptul că avem mai mult timp pentru aceștia. Pe de altă parte, pandemia reduce ocaziile de activități cu cei dragi sau de a împărtăși experiențe comune.
La nivel individual, factorii de risc sunt:
- Tulburările mintale. Datorită contextului, simptomele se pot agrava, starea de bine scade datorită izolării, poate scădea și conformarea cu indicațiile de tratament.
- Consum de alcool ridicat/ nociv.
- Pierderi financiare sau pierderea locului de muncă care apar din cauza crizei economice.
- Sentimentul de neajutorare poate apărea din cauza riscului de pierdere a prietenilor, familiei, locului de muncă sau din cauza incertitudinii generale .
- Durere cronică. Se poate agrava din cauza nivelului crescut de stres și a nivelului redus de grijă față de propria persoană.
La nivel individual, factorii de protecție sunt:
- Abilități generale legate de stilul de viață: rezolvare de probleme, coping pozitiv, abilitatea de adaptare, stare de bine. În contextul pandemiei, aceste abilități duc la conștientizarea strategiilor de grijă față de sine și a metodelor de coping pozitiv, cu ajutorul media și a suportului online. Mai mult, contextul actual a adus în prim plan metodele de coping pozitiv și timpul necesar pentru ca oamenii să se poată axa pe grija față de sine și pe starea de bine.
- Religiozitate și spiritualitate. Contextul actual a oferit multor oameni posibilitatea de a petrece mai mult timp practicând obiceiuri religioase și spirituale acasă; pe de altă parte însă, contextul epidemiologic a redus accesul la comunitatea religioasă.
Autor: Prof. Dr. Danuta Wasserman