Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Toate evenimentele

Map Unavailable

Data/Ora
10/10/2020
Eveniment pe întreaga zi


10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Alianța Română de Prevenție a Suicidului se alătură chemării globale la acțiune pentru sănătatea mintală lansate de către Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Internațională de Prevenție a Suicidului IASP.

Tema oficială a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale în acest an este Sănătate mintală pentru toți: creșterea investițiilor = creșterea accesului la servicii de sănătate mintală

La nivel mondial, acțiunile pentru sănătate mintală nu sunt suficiente. Se estimează că aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume au în acest moment o problemă de sănătate mintală sau legată de abuzul de substanțe; astfel, oricine, oriunde în lume poate fi afectat de dificultățile de sănătate mintală. Una din zece persoane au o tulburare psihică, iar cei cu tulburări psihice severe au o viață mai scurtă cu 10 – 20 de ani decât durata medie de viață. Dacă tendnțele actuale se mențin, depresia va ajunge pe primul loc în topul celor mai împovărătoare boli.  La nivel mondial, aproximativ 800.000 de persoane decedează anual prin sinucidere – 1 deces la 40 de secunde – și sinuciderea a ajuns a doua cauză de deces la grupa de vârstă 15-29 ani.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este o chemare la implicare pentru fiecare dintre noi, un semnal de atenționare că nu sunt suficiente eforturile separate și ocazionale și că e necesară o abordare concertată, multidisciplinară, pe multiple niveluri. Mai mult, OMS și IASP atrag atenția prin acest demers că, pentru asigurarea accesului la sănătate mintală, e necesar ca peste tot în lume serviciile de sănătate mintală și prevenție a suicidului să fie acoperite prin asigurări de sănătate universale, ca toate țările să dezvolte strategii naționale eficiente de sănătate mintală și să colaborăm la toate nivelurile.

Vă invităm să vă alăturați acestui demers, să acționăm împreună și să ne îndreptăm spre dezideratul SĂNĂTATE MINTALĂ PENTRU TOȚI.

https://marchformentalhealth.com/