E necesar să vorbim despre sinucidere. Cum e indicat să vorbim despre sinucidere în mass-media?

2016_wspd_banner_romanian

International Association for Suicide Prevention, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, au actualizat în acest an principiile de comunicare despre sinucidere în mass-media.

Rolul mass-media (presă tipărită, audiovizual, online) în formarea atitudinilor comunității este foarte important. Să vorbim despre sinucidere în mass-media este necesar și util: pentru a informa adecvat publicul despre ce se poate face pentru a sprijini persoanele aflate în suferință, pentru a încuraja solidarizarea și colaborarea tuturor celor ce pot sprijini și pentru a preveni repetarea comportamentului suicidar.

În publicul care are acces la știri despre sinucidere există persoane cu anumite vulnerabilități:

– au trecut prin evenimente traumatizante

– au probleme de sănătate a corpului sau mentală

– au dificultăți în familie, la școală, cu partenerul, vecinii, prietenii, colegii de serviciu, se simt izolați, singuri, excluși sau hărțuiți social

– persoanele în cauză sau cei apropiați au avut deja gânduri sau comportamente suicidare

– știrea despre cineva care s-a sinucis este accesibilă familiei, prietenilor, apropiaților persoanei respective

Persoanele cu anumite vulnerabilități tind să ia personal știrile despre sinucidere, să le înțeleagă într-un mod diferit și mai pesimist. Mai mult decât atât, aceste persoane tind să se focalizeze pe detaliile din știre care le transmit neputință, tristețe, lipsă de speranță într-un viitor mai bun și moduri în care ar putea să încerce să se sinucidă.

De aceea tonul știrilor este important să fie echilibrat, respectuos, cu tact și cu o atitudine care să încurajeze la solidarizare umană și să dea celor care suferă informații cât mai detaliate despre unde se pot adresa pentru sprijin.

Mass-media este o componentă importantă a sistemului prin care cei ce suferă pot simți că durerea lor este auzită și pot afla ce posibilități de sprijin ar avea.

Vă invităm să consultați mai multe detalii în linkul de mai jos:

Recomandări-privind-relatările-despre-suicid