„DISTANȚARE FIZICĂ” ȘI „APROPIERE EMOȚIONALĂ”, în loc de „distanțare socială”

Pentru a gestiona efectele pandemiei Covid-19, e necesar să utilizăm termenii „DISTANȚARE FIZICĂ” ȘI „APROPIERE EMOȚIONALĂ”, în loc de „distanțare socială”

Danuta Wasserman, Rutger van der Gaag, Jan Wise

 

Covid-19 afectează națiuni pe întreg globul. Se instituie restricții sociale, în efortul de a limita răspândirea virulului și de a salva vieți. Cu toate acestea, termenul atât de frecvent utilizat „distanțare socială” evocă în mintea multor persoane – mai ales la grupuri vulnerabile asocierea cu ideea de a fi ținut la distanță, respins, izolat. Recomandăm utilizarea termenilor „distanțare fizică” și „apropiere emoțională” în loc de „distanțare socială” în această perioadă. Termenii pe care îi propunem subliniază că ne distanțăm fizic cu scopul de a limita viteza răspândirii infecției; pe de altă parte, gesturile de empatie și apropiere emoțională manifestate în moduri diferite de nenumărate persoane sunt esențiale, deoarece nimeni nu e imun la infecție.

Thorp (2020) menționează efectele restricțiilor sociale asociate cu pandemia Covid-19. Multe guverne solicită „distanțare socială” impusă prin legislație (Olanda, Franța, Italia, Spania) sau politici sociale (Suedia, Regatul Unit). Acest termen, „distanțare socială”, e ușor de asociat cu excluderea socială și psihologică și cu atitudini negative. Multe grupuri sunt vulnerabile direct la infecția cu Covid-19, în special vârstnicii, dar și persoanele cu tulburări psihice, dificultăți psihosociale, afecțiuni somatice severe, persoanele ce și-au pierdut locuința sau dreptul de ședere într-o țară. Aceste persoane sunt extrem de sensibile la termenii pe care îi folosim și la schimbările de resurse și atitudini.

Putem observa că stigma asociată cu anumite caracteristici poate fi amplificată de percepțiile sociale. În Regatul Unit, persoanele de origine chineză au fost tratate abuziv din cauza crizei Covid-19 (Haynes 2020). Afirmăm cu insistență că „penița e mai puternică decât sabia” și, mai mult decât atât, cuvintele pot ucide (Barzilay et al. 2017). Cheia reducerii răspândirii Covid-19 nu este distanțarea socială, ci distanța fizică de minimum 2 metri.

Schimbarea formulării din „socială” în „fizică” ne poate ajuta să evităm conotațiile și percepțiile negative asociate cu anumite grupuri, clase sociale, etnii sau persoane cu factori de risc pentru infecție Covid-19 potențial letală. E necesar să menținem și accentuăm empatia socială și apropierea emoțională, manifestate față de oricine, deoarece acestea pot deveni o adevărată linie a vieții. Recunoscând și validând existența celorlați printr-un gest sincer de empatie și apropiere emoțională, păstrând distanța fizică, poate salva vieți –la propriu. Să promovăm solidaritatea socială și ideea că trecem prin această criză împreumă, că nimeni nu e imun, nimeni nu e rupt de lume ca „o insulă”; să contracarăm, prin aceasta, sentimentele că „nimeni nu mă dorește, nimeni nu mă iubește, nimeni nu mă acceptă”, în așa fel încât nimeni să nu se simtă împins spre pasul drastic și final al sinuciderii. Toți avem responsabilitatea asta, inclusiv guvernele și mass – media.

Să folosim limbajul incluziunii și să pășim împreună prin această criză, separați fizic de minimum 2 metri, dar cât de aproape posibil unii de ceilalți din perspectivă emoțională.

Text publicat în Science, ca scrisoare deschisă în replică la articolul ”Time to pull together”:

Wasserman D, van der Gaag R, Wise J (2020). Terms ‘physical distancing’ and ‘emotional closeness’ should be used and not ‘social distancing’ when defeating the COVID-19 pandemic.

2016_wspd_ribbon_250X250