De ce e important să vorbim despre sinucidere în această perioadă?

Trăim cu toții o perioadă ieșită din comun și ne confruntăm cu situații mai aparte, care ne solicită la maximum capacitatea de adaptare. Problemele pe care încercăm să le soluționăm acum, de la cele mai concrete și practice ale vieții de zi cu zi până la cele mai profunde și legate de sensul vieții, ne cer să abordăm realitatea tranșant și să găsim moduri noi de a comunica, de a ne conecta cu ceilalți, de a gândi prezentul și viitorul.

De ce e important să vorbim despre sinucidere în această perioadă?

În primul rând, pentru că această perioadă e dificilă pentru toți, dar fiecare o trăiește diferit, impactul psihologic e diferit pentru fiecare. Fiecare dintre noi se confruntă cu aceeași presiune de a găsi acum soluții concrete și fără jumătăți de măsură, dar bagajul fiecăruia de resurse și de poveri e diferit. Ceea ce pentru unele persoane reprezintă o mobilizare a instinctului de supraviețuire și o ocazie de a descoperi în interior și în jur resurse nebănuite de sprijin, pentru alții poate fi semnalul de ieșire prin sinucidere dintr-o viață copleșitoare și fără perspective. Acum, mai mult poate decât oricând, diferența dintre aceste două perspective pare mai mare și mai greu de nuanțat, iar amânarea gestului fatal e înțeleasă de cei ce se gândesc la sinucidere drept prelungire a suferinței.

Dialogul despre sinucidere e oportun în această perioadă pentru că, în vremuri de criză, generozitatea, umanitatea, disponibilitatea de sprijinire a cuiva care suferă ies la suprafață în fiecare dintre noi. Mai mult decât atât, cei ce suferă sunt mai dispuși să povestească despre ceea ce au pe suflet, iar dacă îi ascultăm, dacă le acordăm timp din timpul nostru, cei ce suferă devin mai receptivi la sprijinul pe care îl oferim.

Celor ce doresc să fie de ajutor semenilor în această perioadă, le recomandăm să se gândească ce anume ar dori să facă pentru semenii lor în această perioadă, să găsească – dintre nenumăratele inițiative și posibilități de implicare – pe acelea care vorbesc sufletului fiecăruia, și să își ofere sprijinul.

Celor care se confruntă în această perioadă cu gânduri de sinucidere, le transmitem următorul mesaj. Știm și înțelegem cât de greu este să cereți ajutor în această perioadă în care parcă toată lumea are probleme și parcă toată lumea strigă dupa ajutor. Noi vă auzim suferința, noi suntem aici pentru a asculta ce aveți de spus și pentru a vă sprijini.

Ne puteți găsi la TelVerde Antisuicid 0800801200 în orice noapte – de la 7 seara la 7 dimineața, și la orice oră la adresa de mail sos@antisuicid.com

Poate ne sunați și nu vi se răspunde; vă încurajăm insistent să scrieți mail și să reveniți cu un telefon în aceeași noapte, sau în noaptea următoare. Nu există „cazuri grave” și „cazuri mai puțin importante” când e vorba de suferință omenească; poate vă cerem mult când vă spunem sunați-ne, scrieți-ne mail, mai sunați o dată dacă nu dați de noi din prima încercare, verificați în spam dacă trec câteva ore și nu aveți răspuns, dar vă încurajăm să faceți această alegere PENTRU DV. Suntem aici.

Poate aveți nevoie să comunicați cu noi în timpul zilei; vă încurajăm să ne scrieți mail.

Poate vă întrebați cine suntem și dacă păstrăm confidențială suferința Dv. Suntem oameni, pregătiți să susținem de la suflet la suflet oameni care suferă, păstrăm confidențialitatea și cea mai bună modalitate de a afla dacă așa este e să luați legătura cu noi.

Poate vă întrebați ce putem face în mod concret pentru Dv.; așa e, de multe ori ceea ce putem face e să ascultăm ce aveți de spus. Așa e, un apel sau un mail nu rezolvă imediat acumulări de ani și ani de dificultăți pe multe planuri. Totuși, acel apel sau acel mail prin care puteți lua legătura cu noi este o primă alegere pe care o faceți în drumul vieții Dv., prin care alegeți să împărtășiți suferința Dv. cu cineva care ascultă pentru a înțelege, care nu judecă, nu critică, nu vă „vinde” soluții miraculoase, nu vă vorbește „de sus”. Dați-vă această șansă, luați-vă acest răgaz pentru Dv.

Autocolant I Love Life