Date OMS din 2019 despre fenomenul suicidar la nivel global

International Association for Suicide Prevention (IASP) a sintetizat, în preambulul Zilei Mondiale de Prevenție a Suicidului, câteva date statistice despre fenomenul suicidar la nivel global din Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitor la anul 2019.

Acest raport menționează că au fost aproximativ 703.000 sinucideri la nivel global, adică 1,3% din totalul deceselor din 2019 au fost sinucideri, iar 77% dintre sinuciderile din lume au fost în țări cu venit mic și mediu. Aceasta înseamnă mai puține sinucideri decât în urmă cu 10 ani când erau aproximativ 800.000 de sinucideri anual în lume, dar scăderea înregistrată este departe de obiectivul pe care OMS și l-a propus.

OMS raportează că în 2019 s-au sinucis în lume de 2 ori mai mulți bărbați decât femei. În România, în același an, s-au sinucis de 4,5 ori mai mulți bărbați decât femei. În 2019, 58% din sinuciderile la nivel global au fost la persoane sub vârsta de 50 de ani. Aceasta înseamnă că proporția sinuciderilor la vârste mai tinere este în creștere. În anii anteriori, cele mai multe sinucideri aveau loc la persoane vârstnice (peste 60 de ani); dacă tendința din 2019 continuă, sinuciderea va deveni mai frecventă la tineri.

Riscul de sinucidere este cel mai mare la persoane care au probleme de sănătate mintală, mai ales depresie.

În 20 de țări din lume, potrivit OMS, sinuciderea este considerată un comportament în afara legii. Asta înseamnă că în acele 20 de țări legislația prevede fie pedepse explicite (închisoare, amendă) pentru cei ce au tentative de sinucidere sau pentru familiile celor decedați prin sinucidere, fie posibilitatea ca instanța să aplice sau nu aceste pedepse. Membrii români ai IASP s-au alăturat petiției inițiate de IASP pentru a elimina din legislația tuturor țărilor aceste prevederi care îndepărtează persoana ce suferă de ajutorul de care are nevoie, adâncesc suferința, stigmatizează persoana ce suferă și familia acesteia și amplifică povara fenomenului suicidar.

Global Suicide Statistics WSPD