Cum vorbim în mass media despre liniile telefonice de criză suicidară în perioada pandemiei?

2016_wspd_ribbon_250X250

Specialiștii suicidologi recomandă reprezentanților mass media să prezinte în știrile despre suicid date de contact ale liniilor de ajutor locale și naționale. În perioada pandemiei, liniile telefonice pentru prevenția suicidului sau pentru alte situații de criză funcționează în moduri foarte diverse. Unele au personal complet și pot să preia ca înainte solicitările, iar altele au dificultăți, prin îmbolnăviri sau restricții de deplasare locale sau naționale.

  • Când relatați despre un suicid, asigurați-vă că dați datele de contact ale unei linii telefonice de prevenție a suicidului și că îi întrebați pe cei ce coordonează linia cum funcționează aceasta în timpul pandemiei.
  • Când relatați despre suicid, asigurați-vă că faceți trimitere la site-uri cu informații credibile pentru public, cum ar fi cel al Organizației Mondiale a Sănătății, al Centrelor pentru Controlul Îmbolnăvirilor (CDC) și al Ministerului Sănătății.
  • Dacă este posibil, căutați anunțuri ale organizațiilor naționale sau locale care oferă resurse, inclusiv referitoare la sănătatea mintală, în perioada Covid-19. Aceste organizații pot publica detalii specifice despre cum acționează și ce sprijin acordă în perioada pandemiei.
  • Dacă prezentați știri despre linii telefonice de criză suicidară, informați clar publicul în legătură cu conținutul și numărul apelurilor la linii de criză suicidară în situații obișnuite, față de situația de pandemie.
  • Asigurați-vă că publicul înțelege ce se întâmplă atunci când numărul apelurilor la linii de criză suicidară crește în perioada pandemiei. Această creștere nu se datorează doar pandemiei.

Daniel J. Reidenberg, Psy.D., Director Executiv – Save.org

Co-Președinte, Media and Suicide Special Interest Group – International Association for Suicide Prevention

Thomas Niederkrotenthaler, M.D., Ph.D., MMSc., Profesor Asociat, Medical University of Vienna

Co-Președinte, Media and Suicide Special Interest Group – International Association for Suicide Prevention