Cum procedăm ca să insuflăm speranță prin acțiunile noastre?

Suicidul este un fenomen complex. Nu există un mod de acțiune care să funcționeze pentru oricine are nevoie. Totuși, cunoaștem că există factori care cresc riscul de sinucidere: evenimentele de viață traumatizante, depresia, anxietatea sunt câțiva dintre acești factori.

Persoanele cu risc suicidar se simt prinse într-o capcană, se simt o povară pentru cei dragi, se simt singure chiar dacă au persoane în preajmă, simt că nu au altă opțiune decât sinuciderea. Pandemia COVID-19 a contribuit la accentuarea senzației de însingurare, izolare și vulnerabilitate.

Prin acțiunile noastre concrete, putem insufla speranță celor ce se gândesc la sinucidere, putem transmite că există oameni cărora le pasă și care vor să ajute.

Care sunt aceste acțiuni concrete?

  • Să fim atenți și să îi observăm pe cei ce depun eforturi pentru a face față vieții
  • Să ne asumăm faptul că nu avem toate răspunsurile și soluțiile, dar putem asculta și pune întrebări ca să înțelegem ce se întâmplă
  • Să nu ne temem să întrebăm pe cineva care suferă dacă s-a gândit vreodată la sinucidere
  • Să acordăm din timpul nostru măcar 5 minute cuiva care suferă; aceasta include și acordarea de timp și grija pentru propria stare sufletească și pentru propriile frământări, și grija pentru cei din preajmă