Cum prezentăm în presă în perioada pandemiei date statistice referitoare la sinucideri?

Aveți grijă când prezentați datele ce se referă la numărul de sinucideri raportate în timpul unei crize medicale. Pentru a asigura înțelegerea contextului, prezentați datele din perioada crizei medicale separat de cele ce țin de tendințele generale.

Nu există date statistice suficiente despre sinucideri din timpul altor pandemii, sau din timpul unor dezastre naturale, deci nu avem cum compara datele de acum cu datele despre proporția anuală a sinuciderilor. Pentru unele țări există date statistice despre sinucideri legate de tragedii ca 11 septembrie 2001, dar nu putem compara acest tip de tragedie cu situația actuală, și nici impactul dintr-o anumită țară al acelor evenimente cu impactul actualei situații în țara noastră. De aceea, este important ca relatarea jurnalistică să plaseze cifrele despre sinucidere în context.

  • În toate relatările de date despre suicid, clarificați faptul că sunt extrem de puține date despre suicidul asociat cu pandemiile.
  • În toate relatările, explicați foarte clar că datele anuale anterioare despre suicid nu pot fi comparate cu datele din timpul pandemiei.
  • Se recomandă precauție în raportarea datelor anuale despre suicid în timpul pandemiei.
  • Prezentați cu mare atenție în timpul pandemiei datele despre sinuciderea la anumite grupuri populaționale.

2016_wspd_ribbon_250X250