Cum ne păstrăm sănătatea mintală în situații de criză comunitară?

Situațiile de criză reprezintă o solicitare la capacitate maximă a resurselor și necesită eforturi de adaptare din partea tuturor. În momente de criză, poate mai mult decât oricând, sănătatea mintală este pusă la grele încercări. Fiecare dintre noi putem face ceva pentru propria sănătate și pentru a celor din jur!

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să acționăm cu blândețe, empatie, compasiune și sprijin, pentru păstrarea sănătății mintale. Sentimentul de comunitate și coeziune este esențial în această perioadă, nefiind loc de discriminări sau stigmatizare. A avea o boală sau factori de risc pentru o boală nu sunt alegeri sau motive de învinovățire, etichetare.
Etichetele nu ajută; ”nu există boli, există doar persoane bolnave”. O persoană reprezintă mult mai mult decât boala sa și nu are rost să simplificăm.
Organizația Mondială a Sănătății amintește că fluxul continuu de informație poate genera panică sau anxietate la oricine. De aceea, e recomandată informarea limitată (1 – 2 ori pe zi), doar din surse oficiale, sigure.
Situațiile de criză pot aduce mari schimbări în viața de zi cu zi și distanțare de persoane dragi. Cu toate acestea, e recomandabil să ne formăm și menținem un program zilnic, să păstrăm legătura cu cei dragi și să oferim suport psihologic.

Sună audio sau video prietenii, familia; oferă sprijin concret, distribuie informații utile și din surse verificate, limitează transmiterea de informații eronate, oferă suport psihologic, încearcă să transmiți calm celor dragi! Fiecare dintre noi putem face o diferență într-o situație de criză!

Pentru mai multe recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății privind menținerea sănătății mintale, vă invităm să accesați

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/mental-health-considerations.pdf?sfvrsn=6d3578af_8&fbclid=IwAR27flm6LnqJG35kYUY9uKn2aavXePSLxopvndpMiByJ2dLKMHEZ5dEu-ts

2016_wspd_ribbon_250X250