Cum avem grijă de propria stare sufletească atunci când suntem online?

Expunerea repetată la informații online cu încărcătură emoțională negativă (de ex. violență verbală, imagini violente) poate afecta starea sufletească a persoanelor ce accesează rețelele de socializare, chiar și la cei prezenți online mai rar. Uneori e suficient să vedem o postare mai aparte, ca să ajungem să ne simțim copleșiți de amintiri ale unor suferințe trecute (termenul englezesc este triggered), de gânduri și emoții negative.

O echipă de suicidologi australieni recomandă următoarele abordări pentru a avea grijă de propria stare sufletească atunci când suntem online:

  • E indicat să ne pregătim dinainte, „la rece”, modul în care să procedăm dacă ne simțim copleșiți de postări pe care le vedem
  • Poate ajuta să povestim cum ne simțim cu cineva de încredere
  • Ieșirea la o plimbare, delogarea de la rețeaua de socializare, implicarea într-o activitate care nu presupune device-uri și internet sunt moduri utile de „a lua o pauză”
  • Când persoana ce trece printr-o perioadă sufletească mai dificilă ascunde anumite postări generatoare de stres sau optează să nu mai urmărească postări cu impact emoțional negativ, acesta poate fi un mod util de preluare a controlului asupra informațiilor accesate