Comunicarea sinuciderii în mass-media: opt săptămâni de la lansare

Ghidul de bune practici „Comunicarea sinuciderii în mass-media” va împlini 8 săptămâni de la lansare sâmbătă 6 februarie 2021. Care a fost traseul acestui material conceput de către Doamna Profesor Doina Cozman împreună cu echipa editorială a Alianței Române de Prevenție a Suicidului?

În primul rând, ghidul a ajuns la jurnaliști, voluntari și specialiști în sănătate mintală.

Psihologul și jurnalistul Ovidiu Damian a recenzat materialul din perspectiva profesionistului mass-media și a încorporat exercițiile de relatare jurnalistică incluse în ghid în procesul de învățare al studenților la Jurnalism din Cluj – Napoca pe care îi formează.

Conținutul ghidului va fi diseminat prin intermediul International Association for Suicide Prevention (IASP), la propunerea Prof. Dr. Thomas Niederkrotenthaler (Austria) și a Dr. Dan Reidenberg (SUA). Prof. Dr. Niederkrotenthaler este lider al grupului de lucru Suicide and the Media al IASP – din care facem și noi parte din februarie 2020, Prim-Vicepreședinte IASP și unul dintre experții mondiali în domeniul comunicării despre suicid în mass-media, cu cercetări despre relatarea în mass-media a sinuciderilor din metroul vienez („Contagiunea Viena”). Dr. Dan Reidenberg este Director executiv al ONG-ului SAVE (SUA) și are o vastă experiență în conceperea de materiale educative despre dialogul pe tema suicidului.

Suntem recunoscători tuturor celor ce au „preluat ștafeta” diseminării modelelor de bune practici pentru comunicarea despre sinucidere în mass-media. Mesajul acestui material s-a răspândit într-un timp scurt și capătă amploare.  Vom continua să promovăm prin intermediul ghidului ideea că abordarea echilibrată și responsabilă a știrilor despre sinucidere, cu tact și empatie, cu diseminare de informații despre faptul că există resurse de sprijin, poate salva vieți.