Ce a însemnat anul 2020 pentru Alianța Română de Prevenție a Suicidului?

Luna ianuarie este o perioadă a bilanțului și a planurilor pentru anul ce începe. Vă împărtășim, în cele ce urmează, ce a însemnat pentru noi anul 2020.

  • În plan organizațional

Președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului, Doamna Profesor Doina Cozman, și-a început în 01.01.2020 mandatul de 3 ani de Președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie. Prezența în spațiul public a Doamnei Profesor a îndemnat la coeziune, abordare preventivă, dezvoltare de resurse, formare continuă și dialog al profesioniștilor, instituțiilor cheie și al comunității. Asociația Mondială de Psihiatrie a acordat Doamnei Profesor distincția de membru onorific, ca recunoaștere a contribuției sale semnificative în acest sens.

În perioada 15 aprilie – 30 noiembrie 2020 am derulat a opta ediție a proiectului „La un apel distanță de speranță” sprijinit de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj – Napoca.

ONG-ul nostru a organizat în 7 noiembrie 2020 Ziua Națională de Prevenție a Suicidului, eveniment anual marca ARPS, sub forma unui webinar dedicat profesioniștilor în sănătate mintală, precum și un alt webinar în 12.12.2020. Doamna Profesor Doina Cozman a condus echipa organizatoare a Conferinței Naționale de Psihiatrie vCNP 2020 – eveniment virtual de amploare cu peste 800 de paricipanți, inclusiv experți internaționali în sănătate mintală. Dânsa, Șef Lucr. Dr. Bogdan Nemeș – Secretarul General al Alianței, și alți membri ai Comitetului Director al Alianței au contribuit ca organizatori sau participanți la evenimente științifice naționale cu participare internațională.

Echipa editorială a Alianței, condusă de Doamna Profesor Doina Cozman, a alcătuit un Ghid de bune practici Comunicarea sinuciderii în mass-media, ieșit de sub tipar în decembrie 2020 și destinat jurnaliștilor, precum și tuturor celor dornici să înțeleagă cum se comunică eficient despre sinucidere pentru a contribui la prevenția acesteia și la răspândirea mesajelor despre sprijinul disponibil.

ONG-ul nostru a marcat Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului 10 septembrie prin lansarea spotului Salvează o viață și prin alăturarea la campania IASP Cycle Around the Globe 10 septembrie – 10 octombrie 2020. În cadrul acestei campanii, am acumulat împreună peste 3000 km parcurși în 31 de zile și am transmis comunității mesajul de solidarizare pentru sprijinirea celor cu risc suicidar.

ONG-ul nostru, în calitate de membru al Asociației Internaționale de Prevenție a Suicidului (IASP), s-a alăturat în februarie 2020 grupului de lucru Suicide and the Media al IASP. Reprezentantul României în IASP, Dana Herța, a participat pe parcursul anului la cele trei întâlniri ale Reprezentanților Naționali în IASP, iar mesajul nostru a ajuns la comunitatea internațională a profesioniștilor și voluntarilor implicați în prevenția suicidului.

Alianța a fost prezentă cu constanță și consecvență în mediul online prin website și contul de Facebook, prin mesaje utile, diverse, adaptate nevoilor comunității și primite cu mare interes.

  • Telefonul Verde Antisuicid

Activitatea Telefonului Verde Antisuicid 0800801200 (orele 19:00 – 7:00) și a mailului sos@antisuicid.ro au continuat, ne-am adaptat la noul context după debutul pandemiei. Am extins sfera de sprijin pe care îl furnizăm telefonic exclusiv pe bază de voluntariat și susținem, pe lângă persoane la risc de sinucidere, și persoane ce se confruntă pe fondul pandemiei cu anxietate, depresie, panică, situații de criză psihologică, doliu. A crescut echipa de voluntari ce gestionează mailul sos@antisuicid.ro și în acest mod ne-am adaptat la creșterea numărului și a complexității mesajelor primite pe această cale din direcția celor ce suferă.

Antrenamentul voluntarilor s-a dezvoltat ca și conținut, adaptându-se nevoilor apelanților și nevoilor de formare ale voluntarilor. Echipa de antrenament a crescut în continuare, ajungând la 12 antrenori activi pe parcursul anului 2020. A crescut numarul candidaților la voluntariat, al voluntarilor antrenați; am dezvoltat capacitatea de intervievare a candidaților și de formare a voluntarilor prin încorporarea resurselor online și trecerea în mediul virtual a formării. Disponibilitatea și deschiderea antrenorilor au contribuit la menținerea standardelor ridicate de formare a voluntarilor și la găsirea de moduri noi de a construi și menține coeziunea echipei de voluntari.

Am sărbătorit împreună cu voluntarii noștri pe parcursul anului 2020 zilele de 13 mai – șapte ani de la primul antrenament pentru TelVerde Antisuicid, 1 iunie – un an de la deschiderea centrului de antrenament Sibiu, 15 iulie – șapte ani de funcționare a TelVerde Antisuicid, 6 noiembrie – 5 ani de la prima ediție a Zilei Naționale de Prevenție a Suicidului. Premiile „Pledoarie pentru viață” au răsplătit efortul a trei voluntari (selectați riguros din 5 nominalizați de către colegii voluntari) cu cea mai mare implicare în perioada 15 iulie 2019 – 15 iulie 2020.

Primim anul 2021 cu încrederea că vom putea contribui în continuare, împreună, cu exemplul de solidaritate și implicare comunitară al Alianței și cu experiența fiecăruia dintre membrii Alianței ca profesioniști și oameni, la efortul de coagulare a Strategiei naționale de prevenție a suicidului și de mai mare apropiere, în comunitate, de fiecare dintre cei ce au nevoie de sprijin sufletesc.