Broșura Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului 2020
Prevenția suicidului rămâne o provocare globală. În fiecare an, suicidul este printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global, la toate grupele de vârstă. Este responsabil pentru peste 800.000 de decese, ceea ce înseamnă o moarte prin sinucidere la fiecare 40 de secunde.
Fiecare viață pierdută reprezintă partenerul de viață, copilul, părintele, prietenul sau colegul cuiva. Pentru fiecare moarte prin suicid, aproximativ 135 de oameni sunt profund îndoliați sau suferă. Aceasta înseamnă că 108 milioane de oameni anual sunt afectați de comportamentul suicidar. Comportamentul suicidar include suicidul, ideația suicidară și tentativa de suicid. Pentru fiecare suicid, 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.
Suicidul este rezultatul confluenței factorilor genetici, psihologici, sociali, culturali și a altor factori de risc, uneori combinați cu traume sau pierderi. Oamenii care își iau viața reprezintă un grup heterogen, cu factori cauzali unici, complecși și variați precedând actul final. Această heterogenitate reprezintă o provocare pentru experții în prevenția suicidului. Aceste provocări pot fi depășite prin adoptarea unei abordări de prevenție a suicidului coezive și pe multiple planuri.
Prevenția suicidului este adesea posibilă, iar tu ești un om de bază pentru aceasta! Tu poți face diferența – ca membru al comunității, copil, părinte, prieten, coleg, vecin. Sunt multe lucruri, pe care le poți face zilnic și de Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului, pentru a preveni comportamentul suicidar. Poți atrage atenția pentru conștientizarea problemei, te poți informa și educa pe tine și pe ceilalți cu privire la cauzele suicidului și semne de alarmă, poți arăta compasiune și grijă față de cei în suferință din comunitatea ta, poți pune sub semnul întrebării stigma asociată cu suicidul, comportamentele suicidare și problemele de sănătate mintală, poți împărtăși altora experiențele tale de viață.
E nevoie de efort și muncă pentru a preveni suicidul. Efectele pozitive ale acestui efort sunt infinite și durabile și pot avea un impact uriaș. Munca de prevenție îi poate ajuta nu doar pe cei aflați în suferință, ci și pe cei dragi lor, pe cei ce muncesc în domeniul prevenției și societatea ca întreg. Trebuie să depunem eforul necesar să dezvoltăm activități de prevenție a suicidul bazate pe dovezi, care să ajungă la cei care au nevoie, în toate colțurile lumii.
Să ne unim eforturile e esențial pentru a preveni suicidul. Prevenția suicidului necesită eforturi din partea multora: prieteni, familie, colegi, membri ai comunității, profesori, lideri religioși, personal din sistemul de sănătate, politicieni și guvern. Prevenția suicidului necesită strategii integrative care îmbină munca la nivel de persoană, sistem și comunitate. Studiile sugerează că eforturile în prevenția suicidului vor fi mult mai eficiente dacă acoperă mai multe planuri și includ mai multe tipuri de intervenții. Aceasta necesită intervenții la nivel de comunitate și implică reforme sociale și politice, precum și intervenții adresate direct persoanelor. Pentru a ne atinge țelul comun de prevenție a comportamentului suicidar, noi – adică publicul larg, organizațiile, legiuitorii, membrii comunității, trebuie să lucrăm împreună, să colaborăm într-o abordare coordonată și multidisciplinară.
Toți putem contribui la prevenția suicidului. Comportamentul suicidar este universal – adică, nu cunoaște granițe și poate afceta pe oricine. Milioanele de oameni afectați anual de comportamentul suicidar au o înțelegere aparte, pe care doar ei o pot avea, și voci unice. Experiențele lor de neprețuit contribuie la dezvoltarea măsurilor de prevenție bazate pe informații reale, și la îmbunătățirea modului în care sprijinim persoanele suicidare și pe cei apropiați lor. Munca oricărei organizații ce previne suicidul ar trebui să se bazeze pe implicarea în cercetare, evaluare și intervenție a persoanelor cu experiențe de viață incluzând suicidul.
Acesta e al treilea an în care folosim tema “Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului” pentru Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului.
Asociația Internațională de Prevenție a Suicidului IASP a ales această temă pentru că ea pune accent pe ingredientul esențial al prevenției globale eficiente a suicidului – colaborarea. Cu toții avem un rol în asta și împreună putem aborda provocările pe care le presupune comportamentul suicidar în societatea actuală.
Pe 10 Septembrie, alătură-te nouă și multora din întreaga lume ce își aduc contribuția la prevenția suicidului.
Consultă broșura completă în original aici