Bilanțul activității Alianței Române de Prevenție a Suicidului în primele 6 luni ale anului 2020

ARPS

Am aniversat 7 ani de funcționare a TelVerde Antisuicid împreună, pe Zoom, și am făcut un bilanț al activității ARPS din primele 6 luni ale acestui an.

  1. Contribuția la nivel de comunitate a Președintelui ARPS

Prof. Dr. Doina Cozman și-a început mandatul de Președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie. Prin intermediul acestei platforme profesionale, precum și prin aparițiile în mass-media din perioada pandemiei, Președintele ARPS transmite mesaje axate pe prevenție, colaborare, dezvoltare de politici de sănătate mintală și publică și de parteneriate cu experții internaționali în sănătate mintală.

  1. TelVerde Antisuicid 0800 801 200 „La un apel distanţă de speranţă”

TelVerde Antisuicid , cu acoperire națională, gratuită, susținută prin voluntari şi apelabilă din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă zilnic de la 19:00 la 7:00, a continuat să funcționeze inclusiv în perioada pandemiei, furnizând sprijin persoanelor cu risc suicidar și extinzând suportul pentru persoane afectate psihologic de pandemie. Proiectul „La un apel distanță de speranță” a obținut și în acest an susținerea DASM, a Primăriei și Consiliului local Cluj – Napoca. În comparație cu perioada echivalentă din 2019, în primele 6 luni ale anului 2020 au fost apeluri mai multe, 2002 față de 1867, mai diverse ca problematică, abordate mai eficient. În 15 iulie, TelVerde Antisuicid împlinește 7 ani.

  1. Antrenamentul voluntarilor TelVerde Antisuicid.

La începutul anului 2020, pentru susținerea logistică a antrenamentelor față în față la Cluj și Sibiu, s-a dezvoltat echipa de antrenament a voluntarilor, iar sucursala Sibiu ARPS a contribuit cu locația antrenamentelor din Sibiu și cu deplasarea antrenorilor. Pandemia a adus oportunitatea unificării antrenamentelor prin desfășurare online și prin achiziționarea platformei Zoom. Antrenamentele au fost adaptate contextului (mediu online, pandemie, probleme descrise de apelanți). Față de primele 6 luni ale anului 2019, în 2020 au fost mai mulți voluntari activi la linie, 39 față de 30, mai multe debuturi (voluntari care termină antrenamentul și încep activitatea la linie), 16 față de 10, respectiv aproape de 3 ori mai mulți antrenori activi săptămânal și voluntari antrenați săptămânal.

  1. Mailul sos@antisuicid.com

În prima jumătate a anului 2020, echipa de voluntari ce răspunde la mailul sos a crescut. În perioada echivalentă a anului 2019, la mail era un voluntar plus unul de rezervă. În acest moment la mailul sos răspund 4 voluntari. Volumul mailurilor (672 față de 573) și, mai ales, diversitatea situațiilor semnalate pe mail au crescut. Mailul de sos a primit în perioada pandemiei multe solicitări de la persoane care nu puteau apela TelVerde Antisuicid pentru că ar fi fost auziți de către alte persoane cu care erau constrânși să se izoleze, de la terțe persoane (inclusiv români din străinătate sau străini ce ne scriu în engleză) îngrijorate pentru cunoscuți cu risc suicidar.

  1. Prezența online, cu un impact semnificativ mai ridicat

Website-ul și contul Facebook al ARPS au beneficiat de materiale concepute sau traduse în română de membrii ARPS. Mesajele transmise de ARPS se focalizează pe colaborare, prevenție a suicidului bazată pe dovezi, solidaritate comunitară și empatie.

  1. Contribuția în IASP ca National Representative

ARPS prin vocea Danei Herța este National Representative of Romania în International Association for Suicide Prevention (IASP). În această primă jumătate de an, ARPS a participat la două întâlniri online ale Consiliului Reprezentanților Naționali IASP, a difuzat pe website și Facebook informații actuale despre prevenția suicidului de la IASP și a devenit membru al grupului de lucru Suicide and the media al IASP.