Acordă un minut ca să salvezi o viață
Când acorzi un minut cuiva din preajma ta – rudă, prieten, coleg sau poate chiar un necunoscut, acest gest poate schimba traseul vieții cuiva.
Persoanele care trăiesc după o tentativă de sinucidere au multe de transmis despre modul în care cuvintele și acțiunile celor din jur devin importante, iar mulți dintre ei devin promotori ai prevenției suicidului, punând la dispoziția celor interesați resurse informate.
Adesea, oamenii sunt reticenți să intervină, din diverse motive – inclusiv din teama că nu știu ce să spună. E important să ținem minte că nu există o formulă de adresare cu efect garantat. Empatia, compasiunea, preocuparea autentică, informațiile despre resurse de sprijin și dorința de a ajuta sunt esențiale în prevenirea unei tragedii.
Alt factor care împiedică persoanele să intervină este îngrijorarea că vor agrava situația intervenind. E de înțeles această ezitare, deoarece suicidul e o chestiune delicată, însoțită de mitul că discuțiile despre sinucidere ar incita persoanele vulnerabile să se gândească la sinucidere sau să o săvârșească.
Dovezile sugerează că nu e așa. Oferirea de sprijin și o ureche care ascultă cu atenție cel mai probabil vor reduce suferința, nu o vor intensifica.
E nevoie să avem grijă de cei ce nu fac față dificultăților. Persoanele ce suferă adesea nu caută sfaturi concrete. Semnee de alarmă pentru suicid includ: lipsă de speranță, furie necontrolată, mânie, atitudine răzbunătoare, comportamente necugetate sau riscante, senzația de a fi prins într-o capcană fără posibilitate de ieșire, creșteread consumului de alcool sau droguri, distanțare și retragere față de prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somn prelungit, schimbări drastice ale stării emoționale.
Urechea cuiva care ascultă cu înțelegere, compasiune, empatie și fără a judeca poate ajuta la renașterea speranței. Putem păstra legătura cu o persoană care suferă, putem să întrebăm „Ce mai faci, cum te simți?”, putem să încurajăm să își spună povestea. Acest gest aparent mărunt are urmări relevante.
- Acordă un minut observării propriei stări, observării stării familiei, prietenilor, colegilor tăi.
- Acordă un minut pentru a lua legătura și a începe un dialog când observi o schimbare.
- Acordă un minut căutării resurselor de sprijin disponibile pentru tine și cei apropiați ție.
Există multe resurse de sprijin testate și de încredere pentru a îi susține pe cei ce iau legătura cu persoane la risc de sinucidere.
#YouCanTalk
Această campanie construiește încrederea în propria capacitate de a purta dialogul despre sinucidere. Mesajul relevant este că nu e nevoie să fii specialist, medic de familie, asistent medical pentru a dialoga cu persoana de care ești îngrijorat.
#PoțiDiscuta cu:
- Persoane sau grupuri de persoane din comunitatea ta
- Colegi de serviciu
- Organizații implicate în prevenția suicidului
https://www.lifeinmindaustralia.com.au/youcantalk
RUOK?
Această campanie mobilizează și inspiră oamenii să întrerupă tăcerea și să întrebe „cum ești, ești OK?”. Acest gest oferă posibilitatea ca, în câțiva pași simpli, să schimbăm viața cuiva.
https://www.ruok.org.au/how-to-ask
Primul ajutor în sănătatea mintală
Cursul de prim ajutor în sănătatea mintală ne învață cadrul comunicării, cum să oferim sprijinul inițial și ghidajul spre tratamentul de specialitate și alte resurse de ajutor calificat.
https://www.mhfa.com.au/research/mhfa-course-evaluations
Take 5 to Save Lives
Această campanie încurajează persoanele să își acorde 5 minute zilnic pentru următoarele acțiuni:
1. Învață despre semnele de alarmă
- Fă ce ține de tine pentru a sprijini pe alții
- Acordă-ți grijă, ai grijă de tine
- Fii tu cel care ia legătura cu alții
- Răspândește mesajul că e posibil să salvezi vieți
https://www.take5tosavelives.org
Alte resurse relevante de sprijin:
International Association for Suicide Prevention
https://www.iasp.info/resources/Helping_Someone/
World Health Organization
http://www.who.int/mental_health/suicide-prevention/en/