Vorbind cu respect și compasiune despre sinucidere, insuflăm speranță

International Association for Suicide Prevention recomandă să comunicăm deschis despre sinucidere, într-un cadru de încredere reciprocă și respect, în care atât cel ce împărtășește o experiență legată de sinucidere, cât și cei ce îl ascultă să se simtă în siguranță.

Experiențele și poveștile de viață ale persoanelor care trăiesc după o tentativă de sinucidere au o forță de convingere de neegalat, îi pot ajuta pe cei ce nu se gândesc la sinucidere să înțeleagă mai bine fenomenul suicidar, iar pe cei ce se gândesc la sinucidere îi pot încuraja să caute și să ceară ajutorul de care au nevoie.

Împărtășirea experiențelor personale legate de suferință și criză psihologică, gânduri suicidare, tentative suicidare, precum și poveștile despre viața de după decesul prin sinucidere al cuiva drag, pot inspira speranță. De ce? Pentru că aceste povești de viață conțin, împreună cu durerea, suferința, deznădejdea, mărturii vii ale modului în care oamenii trec prin suferință, îi fac față, își descoperă resurse interioare, cer și găsesc sprijin din direcții neașteptate, îi ajută pe cei ce nu s-au confruntat cu aceste experiențe să înțeleagă mai bine ce au pe suflet oamenii care suferă, cu ce au nevoie să fie sprijiniți și cum putem dezvolta atenție, grijă și compasiune pentru suferința semenilor.

Din dialogul cu persoane care au încercat să se sinucidă sau care și-au pierdut pe cineva drag prin sinucidere, jurnaliștii ce scriu despre fenomenul suicidar sau relatează știri concrete despre sinuciderea / tentativa de sinucidere a unei persoane pot înțelege mai bine cum să insufle speranță și să transmită prin relatarea lor că există posibilități de ajutor. De asemenea, povestind despre sinucidere cu persoane ce au trăit experiența gândurilor și comportamentelor suicidare, creatorii de conținut (bloguri, vloguri, cărți, reviste, filme, seriale, documentare, spoturi, testimoniale, proză, poezie, muzică, arte vizuale etc.) diseminat în format fizic sau online pot să creeze povești de viață ce insuflă speranță.