Efectul Werther: efectul de contagiune a comportamentelor suicidare
Mass-media ne influențează pe fiecare dintre noi, fie că suntem conștienți de asta sau nu. Mass-media ne poate influența alegerile simple, dar și alegerile complexe. În funcție de portretizarea suicidului în mass-media și de alți factori subiectivi, fiecare dintre noi își construiește o părere despre suicid și despre persoanele cu comportamente suicidare.
Influența mass-mediei asupra comportamentului suicidar a fost descoperită la sfârșitul secolului XVIII, când scriitorul german Johann Wolfgang Goethe a publicat romanul ,,Suferințele tânărului Werther”. În această carte, personajul Werther se îndrăgostește de Lotte. Dar aceasta este căsătorită, iar suferința pe care o simte Werther pentru că nu poate fi împreună cu persoana iubită contribuie la gestul acestuia de a își lua viața.
Romanul a indus concretizarea impulsului de sinucidere la persoane care aveau gânduri de suicid. Unele dintre aceste persoane au fost găsite îmbrăcate cu haine asemănătoare celor purtate de Werther, sau având asupra lor romanul lui Goethe, sau au folosit aceeași metodă de sinucidere ca și personajul.
Având în vedere rata crescută a sinuciderilor după publicarea romanului, acesta a fost ulterior interzis în Leipzig, în Danemarca și în Italia.
Astfel a apărut ceea ce se numește astăzi efectul Werther. Acesta se referă la sinuciderea prin copierea unui suicid despre care persoana află din surse mass-media. Efectul Werther poate să contribuie la răspândirea mitului conform căruia, dacă vorbim despre sinucidere cu cineva care are gânduri suicidare, atunci acea persoană va încerca să se sinucidă.
Știm însă că, în realitate, discuțiile despre suicid cu cineva care se gândește la a-și lua viața nu contribuie la intensificarea gândurilor sau a intenției de a muri. De asemenea, există dovezi că mass-media are un rol semnificativ în prevenția suicidului, prin încurajarea atitudinilor de solidaritate umană și cerere de sprijin psihologic. În acest sens, următorul subiect pe care îl vom aborda în curând va fi efectul Papageno, inversul efectului Werther.