Efectul Papageno

Efectul Papageno se referă la influența pozitivă pe care o poate avea mass-media asupra persoanelor cu gânduri suicidare, prin relatarea echilibrată a știrilor despre sinucidere și prezentarea de soluții și resurse utile pentru ajutor.

Acest efect a fost denumit după numele unui personaj care plănuiește să se sinucidă, din opera lui Mozart ,,Flautul fermecat”. Papageno vorbește despre suferința, izolarea și disperarea sa. Strigătul său de durere este auzit și ajung la el persoane care îl opresc din încercarea de sinucidere, îl asigură că îi sunt alături și îi amintesc că există și alte variante de a-și rezolva problemele.

Ce putem face pentru a răspândi efectul Papageno și nu efectul Werther? Putem începe prin a vorbi deschis despre suicid, fără a stigmatiza persoanele care se gândesc la sinucidere, și prin a oferi alternative eficiente și resurse utile pentru a face față problemelor. E necesar și posibil, prin contribuția mass-media, să propagăm efectul Papageno și să devină „contagioase” atitudinea de solidaritate comunitară și mesajele ce vorbesc despre existența posibilităților de ajutor (date de contact utile și resurse eficiente).

Pentru a afla cum puteți ajuta o persoană care se gândește la sinucidere, vă invităm să consultați site-ul nostru www.antisuicid.ro

Dacă dvs. sau cineva apropiat se gândește la sinucidere, vă încurajăm să sunați la Telefonul VerdeAntisuicid între orele 19 și 7, la numărul 0800 801 200 sau să ne scrieți mail la adresa sos@antisuicid.ro